Een goede robotmaaier kopen is belangrijk

De prijs is iets waar de meeste consumenten het eerst naar kijken. Maar om ervoor te zorgen dat de robotmaaier je tuin kan onderhouden zul je op een aantal belangrijke punten moeten letten.

Wil je dus graag een goede robotmaaier kopen? Een automatische grasmaaier die in staat is om je tuin iedere keer weer perfect te maaien? Lees dan onderstaande aandachtspunten goed door zodat je geen kat in de zak koopt.

Gazonoppervlakte, obstakels en hellingen

Gazonoppervlakte is het belangrijkste punt waar je op dient te letten. Je accu grasmaaier zal in staat moeten zijn dit gehele werkgebied optimaal te maaien. Een te lichte variant zal het niet aan kunnen, maar een te zware maaier is overkill. Gelukkig hebben de fabrikanten vaak meerdere modellen in het assortiment, geschikt voor verschillende gazonoppervlakten. Vaak is het wel dat hoe "zwaarder" het model (hoe meer m2 deze aan kan), des te meer functionaliteiten er aanwezig zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan borstelloze motoren, extra brede wielen, gps ondersteuning et cetera.

Eerst zul je het aantal vierkante meters moeten berekenen, waarbij je rekening dient te houden met aanwezige vijverpartijen of bloembedden die niet gemaaid moeten worden. Deze oppervlakte kun je dan van je totale oppervlakte aftrekken. Vervolgens heeft bijna elke fabrikant modellen beschikbaar die bij jouw opgemeten oppervlakte aansluiten (zie ook http://ow.ly/AHLZ30jn8oF).

Niet elke robotmaaier kan steile hellingen bedwingen. Bereken hiertoe het maximale hellingspercentage in je gazon en vergelijk daarna de robotmaaiers ook op dit punt. Het zou zonde zijn als een deel van je gazon niet gemaaid wordt en je dit alsnog met de hand moet doen.


Onderhoud


Onderhoud aan grasrobots is niet veel werk en levert dan ook geen problemen op. Waar je wel iets aan kunt doen zijn de kosten voor onderhoud. Wanneer je een accu maaier met koolborstelloze motoren koopt ben je op den duur goedkoper uit. Deze aansturing zorgt ervoor dat de machine efficiënter werkt, duurzamer is, minder snel slijt en dus resulteert in een langere levensduur. Daarnaast geven koolborstelloze motoren minder lawaai dan motoren met mechanische aandrijving. Sowieso heeft een robotmaaier een lager geluidsniveau dan een elektrische of benzine grasmaaier. Deze kunnen tot wel 100 decibel aan geluid veroorzaken, waar de meeste robotmaaier rond de 60 decibel produceren.




Maaipatronen

De meeste robotmaaiers maaien in een willekeurig patroon waarmee het gras op den duur overal gemaaid wordt. Het voordeel van dit systeem is dat rijsporen worden voorkomen omdat de machine het gras van verschillende kanten benadert en afsnijdt. Komt de maairobot in de buurt van een afbakeningsdraad, dan zal hij omkeren en in een andere richting verder gaan met maaien.


Ook bestaan er combinaties van maaipatronen. Dat wil zeggen dat de robotmaaier zelf (of met hulp) kan kiezen voor een bepaalde aanpak. Willekeurig maaien, in parallelle banen maaien, randmaaien (langs de grensdraad maaien) of maaien in spiraalpatroon. Dit laatste is vaak handig bij gebieden met dikker of hoger gras.

Gebruiksgemak

Is de grensdraad aangelegd en aangesloten op het laadstation, dan is het tijd om de maaier te programmeren. Het instellen kan op de machine zelf of soms ook al via een app op smartphone of tablet. Om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken is elke maaier voorzien van een intuïtief lcd scherm met eenvoudige menustructuren zodat het inregelen geen enkel probleem mag opleveren. Uiteraard is er altijd een gebruikershandleiding aanwezig om je te helpen.

Omdat je niet altijd zin hebt om op het gazon aanwezig te zijn kun je via een app ook instellingen in de maairobot wijzigen of hem een andere kant opsturen. Voor diegene die bediening op afstand wel zien zitten, is het belangrijk om in de gaten te houden of de robotmaaier over bluetooth/app bediening beschikt.


Robotmaaier kopen


De beste robotmaaier kopen kan erg gemakkelijk bij diverse online webshops. Toebehoren / accessoires voor je maairobot zijn hier ook te koop, maar let er wel op dat je alleen accessoires gebruikt die door de fabrikant worden aanbevolen (garantie). Onder accessoires verstaan we bijvoorbeeld grensdraad, messen en robotmaaier garages.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bladblazers vergelijken

De beste heggenschaar kopen

WatchDutch MD vondstentas