Ideale maaihoogte voor je gazon

Gazononderhoud

Om verzekerd te zijn van een gezond en aantrekkelijk gazon, is het verstandig om er het hele jaar door aandacht aan te besteden. Bemesten, verticuteren en onkruid wieden, zijn een aantal werkzaamheden, die om een mooi gazonnetje te krijgen, regelmatig nodig zijn. Bemesting aanbrengen kan in voor- en najaar en verticuteren is een klus voor het vroege seizoen, maar ook nog een keer in de herfst. Een aantal tips om het gazon in optimale conditie te houden zijn:
  • Nooit over een gazon lopen met ijs en sneeuw!
  • Regelmatig bodemtesten uitvoeren.
  • Gazon gaan bemesten wanneer de temperatuur, ook 'nachts, boven de 5 graden is.
  • Herstel kale plekken
  • Zorg in de herfst voor een bladvrij gazon

De grasmat maaien

Een steeds weer terugkerend karwei is maaien van het gazon. Door het gras regelmatig van een maaibeurt te voorzien, zal er niet zo snel onkruid in het gras groeien. Als de temperatuur wat hoger wordt in de maand maart, dan is een eerste keer maaien prima om te doen. Het kan echter ook wel april worden, voordat de maaimachine nodig is. Zorg in ieder geval voor een grasmaaier met scherpe messen. Stel de maaimachine de eerste keer af op een hoogte van zo'n 6 cm, want het gras begint net te groeien en herstelt zich nog niet zo snel als in het zomerseizoen. Naast de eerste maaibeurt kun je ook direct de kanten afsteken. Vanaf de maanden april/mei kan de hoogte van de grasmaaier naar 4 cm worden gebracht en is elke week een keertje maaien een feit. In juni en juli zal er meer moeten worden gemaaid en is een hoogte van 3,5 tot 4 cm acceptabel voor een speelgazon. Een siergazon kan op zo'n 2 cm worden gemaaid. Sproei het gras regelmatig bij grote droogte.

Najaar

Vanaf de maand september groeit het gras niet meer zo hard als in de zomermaanden. Ga in oktober voor de laatste maal met de maaimachine over de grasmat en stel de messen af op 4 cm. Voor de wintermaanden is het belangrijk dat het gazon rust krijgt en in winterslaap gaat. Niet meer maaien vanaf oktober en in maart/april weer opnieuw beginnen met de maaicyclus.

Nooit meer zelf maaien?
Wil je het gras graag laten maaien in plaats van het zelf te doen? Dan kun je het best robotmaaiers vergelijken. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier op accu die compleet zelfstandig je gras maait, elke dag weer.
Installeren van een robotgrasmaaier is helemaal niet moeilijk. Je hoeft alleen eenmaal een grensdraad om je gras heen te leggen zodat de maairobot je planten en bloemen niet gaat maaien. Daarna sluit je de draden aan op het oplaadstation. Hier keert de machine telkens naar terug om op te laden. Ook wanneer hij niet aan het werk hoeft, zal hij hier blijven wachten totdat zijn programma weer aangeeft dat hij op pad moet gaan. Zijn de draden aangesloten is het basisstation aangesloten op een stroomvoorziening, dan kun je de robotmaaier programmeren. Middels de meegeleverde handleiding of YouTube video’s is dit een eenvoudige klus.
Voor de robot grasmaaier zijn tevens tal van robotmaaier accessoires te koop, zoals messen en garages. Voor meer informatie zie https://goo.gl/nTjBUB.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Bladblazers vergelijken

De beste heggenschaar kopen

WatchDutch MD vondstentas